+32 475 620 220 info@frederique-winehouse.com Open zaterdag 10u - 15u en op afspraak

We verbouwen wijnranken op een schaal van 2 à 3 hectaren, in Hongarije, op de heuvel tussen Balatonberény en Balatonkeresztúr (zuidwest van het Balatonmeer) met rechtstreeks uitzicht op het meer en de heuvels aan de noordzijde van het meer.

Het meer spiegelt het zonlicht terug en de evaporatie van het grote wateroppervlak verzacht de extremen (zowel koud in de winter als warm in de zomer) van het continentale klimaat. Deze twee elementen zorgen voor een ideaal klimaat voor de groei van wijnranken.

De heuvel bestaat uit löss, hetgeen een van de beste grondsoorten is voor de groei van wijnranken.

We geloven dat wijnranken, die beperkte hoeveelheden van druiven produceren, essentieel zijn voor het tot stand brengen van grootse wijnen. Daarom limiteren we de hoeveelheid druiven tot 1 à 1,5 kg per wijnrank. We passen het snoeiwerk hierop aan. Deze extreem beperkende aanpak resulteert, ten eerste, in zeer gezond fruit bij de oogst en, ten tweede, in een sterke uitdrukking van de wijnsoort, de kenmerken van de bodem, het weer … – hetgeen de Fransen het “terroir” noemen.

De drijfveer achter Frédérique Winehouse is het echtpaar Marina Vanhout en György Czanik, beide met een van wijn afwijkende professionele achtergrond. Marina is een directeur in een school, György is een jurist, freelance adviseur in multinationale Human Resources – echter hebben ze een gemeenschappelijke passie voor wijnen en een gezamenlijke waarde voor “uncompromised” kwaliteit in al hetgeen ze doen.
Bezig zijn met wijn maken begon als een hobby, maar is in de voorbije jaren gegroeid tot een klein project.

Marina brengt een grote meerwaarde aan dit project met haar kennis over de wijnranken en het proces van het maken van de wijn, die ze gedurende een 2 jaar durende, specifieke opleiding aan Syntra in Hasselt (België) heeft verkregen. György zorgt door zijn ervaring van 14 jaar in de bierindustrie en 25 jaar van management en administratie expertise in multinationale zaken voor een perfecte aanvulling op het gebied van administratie en marketing.

Wij ontdekken Hongaarse wijnen die de unieke terroir van hun herkomst uitdrukken en de 2000 jaar lang lokale traditie van wijn maken terugspiegelen. Wij introduceren deze wijnen – via multi-sensing ervaringen – aan de Belgisch & Nederlandse Bourgondiërs. Onze aanpak van wijndistributie leidt tot

  • verantwoordelijk alcoholgebruik
  • klanttevredenheid
  • opportuniteit voor zinvol en belonend werk voor iedereen die bijdraagt in ons project
  • duurzame landbouw

Op dit ogenblik focussen wij ons enkel op de distributie van de wijnen die we produceren op onze eigen wijngaarden. Later – indien klanten hierin geïnteresseerd zijn – zullen we wijnen introduceren van collega-wijnmakers die onze visie delen.

Het dagelijkse werk in de wijngaarden is georganiseerd met de gecoördineerde ondersteuning van verschillende externe professionele partners:

Tibor Hargitai & Balázs Nyers – onderhoud van de wijngaarden
Zsolt Szabó (Bormanufaktúra Kft.) – Bsc Viticulture and Enology Engineer (Bormanufaktúra Kft.), advies en onderhoud van de wijngaarden
Alain Rousse (Bazaltbor-Badacsony Kft)- Master in oenologie – maken van wijn
Márton Horváth en zijn vrouw Erzsébet – accijnzen- en ecotaxadministratie

Proef onze wijnen tijdens een heerlijke wijn tasting